Kattförsäkring.nu

5 tips till dig som ska skaffa katt

Ska du skaffa en katt? Grattis! Du har mycket att se fram emot. Katter är intelligenta och lojala djur som kan vara ett fantastiskt komplement i alla olika sorters hushåll, vare sig du bor ensam eller har en stor familj. För att katten ska trivas i hushållet krävs en hel del förberedelser, alla som bor i hushållet bör engagera sig och lära sig vad katten behöver för att må bra.

Vi på kattförsäkring.nu tycker det är viktigt att göra sig redo inför ett kattköp eller adoption så fokus sedan kan ligga på att spendera kvalitetstid med din nya fyrbenta vän. Här kommer våra bästa tips till dig som snart ska välkomna en katt i ditt hem.

Läs på!

Det går inte att förbereda sig för mycket när du ska få ett nytt litet tillskott i familjen. Läs böcker, bloggar och hemsidor om livet med katt. Prata med vänner som har katt eller ta ett snack med en kattuppfödare.

Det är genom att samla kunskap från flera källor du undviker att göra onödiga nybörjarmisstag. Självklart vet ingen allt och därför är det viktigt att få information från flera olika håll, så du får en realistisk helhetsbild av livet med katt.

Köp hem den utrustning du behöver

Katter må vara små men de kräver ändå en hel del bekvämligheter. Saker som matskål, vattenskål, kattlåda och halsband kanske känns självklart. Men det är mer än det som kan behövas för en glad och hälsosam katt. Till exempel klösträd, klotång, anti-fästingprodukter, leksaker – samt en kattbädd, kattsäng eller kattigloo där katten kan få vila i lugn och ro.

Fundera också på vilka ändringar du kan göra i hemmet så det blir kattanpassat. Till exempel installera en kattlucka, sätta upp en kattrappa, flytta saker som kan gå sönder eller skada katten, skydda dina favoritmöbler och ta bort den handvävda persiska vardagsrumsmattan (alla fall tills du är helt säker på att katten är toatränad).

Lös problem innan de uppstår

Fundera över vilka problem som kan uppstå när en katt flyttar in i ditt hem. Exempelvis:

  • Är det säkert att ingen i familjen är allergisk?
  • Katter kan leva länge, hur kommer framtiden se ut?
  • Hur ska du finansiera kostnader för katten nu och i framtiden?
  • Har du små barn eller andra husdjur som kan störas eller störa?
  • Vem ska ta hand om katten när du reser bort?
  • Har du ömtåliga möbler?

Fundera över sådana frågor och försök tänka ut lösningar på de situationer som kan uppstå. Är ni flera som bor tillsammans kan det vara bra att ha gemensamma diskussioner där ni i förväg bestämmer hur eventuella motgångar ska hanteras.

Frigör tid

Att ha katt är otroligt givande. Du kommer ha ett troget sällskap vid din sida som ger dig ovillkorlig kärlek under en lång tid framöver. Men du kommer också behöva ge både tid och energi, speciellt den första perioden. Tänk därför på vilka andra saker du skulle kunna prioritera bort, i alla fall i början. Gör en prioriteringslista över vad som är viktigast att hinna med i din vardag så vet du direkt vad du ska plocka bort om det krävs. Ta dig tid att lära känna din katt, och se till att den känner sig som hemma.

Välj en bra försäkring

Att ha djur kostar pengar, speciellt dyrt kan det bli om djuret inte är försäkrat. Bara för att katten är liten till storleken betyder inte att veterinärkostnaden blir särskilt liten vid sjukdom eller olycka. Tvärtom kan utlägget bli mycket stort. Det är omöjligt att veta när katten kan bli i behov av vård. Därför är det taktiskt att skaffa en veterinärvårdsförsäkring så tidigt som möjligt. Planerar du att skaffa en raskatt kan det också vara en idé att kolla på en livförsäkring, som ger ersättning om katten dör eller behöver avlivas. Det finns även flera tilläggsförsäkringar som går att välja till för dig som vill ha en ännu större trygghet. På Kattförsäkring.nu jämför vi olika kattförsäkringar så du kan hitta det alternativet som passar dig och din fyrbenta vän bäst.