Allt om kattmask och avmaskning

Kattmask är troligen något de flesta helst inte vill tänka på, men som kattägare kan det vara bra att ta tjuren vid hornen och lära sig så mycket som möjligt om de små krabaterna. Kanske tycker du det känns otrevligt att sitta och läsa på om maskar och parasiter som kan dras till din söta lilla katt, men tänk såhär: Desto mer du lär dig om dem, desto mer kan du lära dig att undvika dem.

Mask hos katter

Den vanligaste anledningen till att katter får mask är att de äter möss råttor eller mullvadar som är smittade. Därför får utekatter parasiter och mask betydligt oftare än innekatter. Om du har en utekatt bör du vara vaksam, särskilt om du vet att den gillar att jaga och äta möss.

En mindre mängd mask är ofta inte farligt för katten, men till exempel om en kattunge drabbas eller vid större maskinfektioner är det viktigt att påbörja behandling så snabbt som möjligt. Vissa maskar och parasiter kan vara skadliga för människors välmående så det är därför alltid bra att undersöka din katt om du känner dig osäker.

Lär känna maskarna

Att lära känna maskarna är antagligen det sista du vill göra, men lär du dig lite om dem kan du lättare se skillnad på olika sorter och veta hur du ska hantera dem. Vet du hur de två vanligaste sorterna agerar märker du också enklare om katten kan vara smittad av en mer ovanlig parasit och behöver testas.

Spolmask

Spolmasken är en sorts rundmask som i vuxen ålder blir cirka två till fem centimeter lång. Den är gulvit eller svagt rödbrun i färgen och tjockleken brukar endast vara någon millimeter i diameter. Har din katt spolmask kan du ibland hitta fullvuxna maskar som ser ut enligt beskrivning i kattens avföring.

Veterinärer brukar uppskatta att 5 till 15 procent av alla utekatter har spolmask. Du kanske tycker det låter som en överdrift, men forskningen säger tvärtom. Faktum är att man i en svensk studie kunde hitta spolmaskägg hos så mycket som 20 procent av de utekatter som undersöktes.

Kattungar riskerar att smittas av spolmask kort efter födseln när de diar från sin mamma. Om modern har blivit infekterad av spolmask under dräktighetens senare fas kan nämligen spolmasklarverna lägga sig i viloläge i vävnaden, för att sedan följa med ut i modersmjölken. Har du fått kattungar är det därför viktigt att du avmaskar kattungarna och kattmamman samtidigt.

Bandmask

Bandmasken, eller binnikemask som den även kallas, karaktäriseras av sin platta form och långa längd. I extrema fall kan den bli upp till tio meter lång, lyckligtvis är oftast inte så fallet. Om du hittar bandmaskar i din katts avföring, kring analöppningen eller i kattens päls ser de vanligtvis ut som platta riskorn.

Till skillnad från spolmask smittar inte bandmask från katt till katt. Du behöver därför inte vara orolig att din kattunge har bandmask innan den börjar äta möss och smådjur själv.

Symtom

Det är inte alltid lätt att upptäcka när din katt har fått mask men det finns vissa tecken att hålla utkik efter. I vissa fall är det ganska tydligt, till exempel om katten kräks upp maskar eller om du ser maskar kring kattens analöppning alternativt i avföringen. Detta är dock inte självklart, katten kan ha mask utan synliga problem eller med mer subtila symtom. Några vanliga symtom hos katter med mask är:

  • Kräkningar
  • Diarré
  • Viktnedgång
  • Avmagring
  • Svullen buk
  • Torr och livlös päls
  • Dålig tillväxt hos yngre katter

Att ställa diagnos och behandla

Hos veterinären kan du ta prov för att se om katten har mask och i så fall vilken sort. Då vet du enkelt med vilket medel du ska behandla masken och undviker att använda fel produkt eller medicinera katten i onödan. Nu för tiden kan du också köpa ett kit på apoteket som du sedan skickar in på analys för att få veta vilken sorts mask du ska behandla katten för.

Det finns både receptbelagd och receptfri medicin mot mask på apoteket. Många preparat ges oralt till katten en eller upprepade gånger. Vanligtvis är det i form av tabletter som ges till katten i samband med foderintag eller en pasta som ska doseras oralt med dosspruta. Om du inte kan få din katt att svälja avmaskningsmedlet finns det alternativ i form av spot-on-preparat som appliceras direkt på huden. Mängden avmaskningsmedel som ska användas baseras på kattens vikt, så se till att väga katten för en korrekt dosering.

När bör du direkt kontakta veterinär?

  • Om du misstänker att det är någon annan sorts mask än bandmask eller spolmask.
  • Om behandlingen inte ger effekt.
  • Om kattens hälsotillstånd försämras märkbart.
  • Om du misstänker att katten smittats av en parasit utomlands.