Här beskriver vi de vanligaste sjukdomarna som din katt kan drabbas av. På den här sidan kan du hitta information om symptom, smitta och behandling av de mest förekommande kattsjukdomarna. Symtomen på att din katt har blivit sjuk kan variera. Men det vanligaste är att din katt plötsligt får dålig aptit, får diarré eller avmagrar eller får snuva, feber och är allmänt slö. Har den några av dessa tecken på sjukdom bör du besöka en veterinär.

Diarré
Den vanligaste orsaken, för en kattägare, att besöka en veterinär är att katten har fått onormalt lös och rinnande avföring. Orsaken till diarré kan vara många men beror vanligtvis på inflammation i tjocktarmen och då kan katten behöva antibiotika. Anledningen till inflammationen kan vara felaktig diet. Blir diarrén långvarig eller om den är blodbladad bör du söka veterinär. Se speciellt upp med kattungar som lätt blir uttorkade av diarré så det är viktigt att den snabbt får vård.

Kattpest
Symptom på smitta: Vissa katter får feber, blir slöa och efter ett tag kräkningar och diarré, medan andra i synnerhet vuxna katter inte visar några symptom alls. De katter som insjuknar kan bli väldigt dåliga snabbt och en del katter dör inom några timmar. Speciellt känsliga är yngre katter.

Vaccinera din katt mott kattpest
Att vaccinera din katt mot kattpest är viktigt, även om din katt är en innekatt. Viruset som orsakar kattpest finns i både inom- och utomhusmiljöer och en katt kan få viruset utan att ha varit i närheten av en sjuk katt. En ovaccinerad katt kan sprida viruset utan att själv vara sjuk.

Kattsnuva
En vanlig virussjukdom hos katten är kattsnuva. Symptom på kattsnuva är feber, nos och ögon rinner och katten nyser. En för övrig frisk katt klarar av kattsnuva men det kan vara värre för lite äldre katter och katter med nedsatt immunförsvar. Du kan vaccinera din katt mot kattsnuva.

Kräkningar
Kräkningar hos katten kan bero på hårbollar, katten får i sig mycket päls när den tvättar sig. Man bör söka veterinär om man misstänker att en hårboll eller något annat föremål har fastna eller om kräkningarna är blodblandade. Söka också vård om det är en kattunge under 6 månader som kräks upprepade gånger.

Mask
Man kan ibland se mask i kattens avföring eller kräkningar om katten infekterats med mask. Men ibland kan katten vara infekterad utan synliga tecken. Avmaskningsmedel för katt finns receptfritt på apoteket. Sök vård för din katt om den är allmänpåverkad eller om inte avmaskningsmedlet hjälper.

Urinvägsinfektion
Har din katt problem när den kissar kan det bero på urinvägsinfektion och då bör en veterinär kontaktas. En obehandlad urinvägsinfektion kan den sprida sig till njurarna och vara livshotande för katten. Hankatter kan drabbas av att urinstenar fastnar i urinvägarna, dessa kan orsaka stopp som också kan vara livshotande för katten.